Uwielbiam tę zupę. Można ją dowolnie modyfikować i w zależności od
humoru dodać mniej mięsa, a więcej warzyw lub na odwrót. Przyprawy to
również kwestia smaku. Przygotowanie zupy jest naprawdę szybkie i poza
przygotowaniem mięsa, robi się właściwie sama. Warzywa można dodać
dowolne, zarówno świeże i mrożone będą dobre.
Czego będziemy potrzebować?
• mięso z piersi kurczaka (u mnie dość dużo, ok. 0,5 kg),• mrożone warzywa (jakie lubicie, u mnie mieszanka dwóch opakowań),
• mrożony szpinak (1/4 opakowania),
• oliwa lub oliwa do smażenia,
• przyprawa do kurczaka,
• kostka rosołowa.
opcjonalnie:
• makaron (pełnoziarnisty),
• śmietana 18% (lub serek twarogowy; tak, wiem że brzmi dziwnie, ale smakuje świetnie)
Kroki
1. Myjemy pierś z kurczaka i kroimy w kostkę. Mieszamy oliwę z przyprawą do kurczaka i wlewamy do mięsa. Dokładnie mieszamy.
2. Lekko podsmażamy kurczaka na patelni.
3. Do szybkowaru wrzucamy wszystkie warzywa poza szpinakiem (bez rozmrażania), kurczaka i kostkę rosołową. Wlewamy tyle wody, żeby wszystko zakryć.
4. Zamykamy pokrywkę i czekamy aż woda się zagotuje. Po pięciu minutach gotowania wyłączamy ogień i zostawiamy zupę bez odkrywania. W tym czasie możemy ugotować makaron (ale bez niego też jest pycha!).
5. Po jakiś 15 minutach odkrywamy garnek i wrzucamy szpinak. Czekamy aż się rozpuści, po czym mieszamy zupę i opcjonalnie dodajemy (odcedzony wcześniej) makaron. Można dodać soli i pieprzu do smaku (chociaż kostka rosołowa sama w sobie jest słona).
Poniżej dwie propozycje podania. Pierwsza jest z łyżką śmietany i szczyptą suszonej papryki.
Druga jest klasyczna, z makaronem.Smacznego!
Ale wspaniała!!! mniam
OdpowiedzUsuń♥
pozdrawiam z Gdyni,
Ola z Fashiondoll.pl
mniami, mniami nie dosyć że szybko to jeszcze zdrowo :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Zocha :)
Wyglada smakowicie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie http://monika-kozlowska.blogspot.com/