Ryż z truskawkami


Sezon truskawkowy niestety dobiega końca, ale dzisiaj chcę Wam udowodnić, że ryż z truskawkami można jeść przez cały rok. Jest to jeden z łatwiejszych przepisów, nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych, w dodatku robi się prawie sam. Nada się zarówno na obiad jak i na deser. Jeżeli ktoś bardzo się uprze to nawet na śniadanie!
Zdjęcia powstały w styczniu, gdy jeszcze nikomu nawet nie marzyły się świeże truskawki ; ). (W chwili obecnej po raz kolejny pozbawiona jestem jakiegokolwiek aparatu, bo obydwa są w serwisie).

 

Czego będziemy potrzebować?

 • ok. 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych),
• ok. 200 g ryżu białego (szklanka),
• 750 ml mleka,
• 100 ml śmietany 12-16%,
• cukru do smaku lub słodzika

Kroki
1. Doprowadzamy mleko do wrzenia.
2. Wsypujemy ryż do mleka, gotujemy ok. 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyłączamy palnik i zostawiamy wszystko na około godzinę (z garnkiem przykrytym pokrywką).
 3. W tym czasie rozmrażamy truskawki (jeśli jest taka konieczność), a jeżeli mamy świeże to miksujemy je w blenderze. Dodajemy śmietanę i cukier/słodzik (tak naprawdę ilość obydwu według uznania, bo można też pominąć zarówno śmietanę jak i cukier).
 4. Gdy ryż wchłonie mleko i zrobi się miękki, nakładamy go na talerz i polewamy sosem truskawkowym.
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz!