Ten post powstał prawie roku temu, nie mam pojęcia dlaczego go nie opublikowałam (prawdopodobnie z powodu brzydkich zdjęć, których jakoś nie miałam okazji poprawić...). Przepis jest bardzo szybki do wykonania, a zapiekanka wychodzi naprawdę smaczna.
Składniki:
• 40 dag makaronu (najlepiej kokardki lub rurki), u mnie pełnoziarnisty,
• pół słoiczka koncentratu pomidorowego (około 10 dag),
• 20-30 dag sera żółtego,
• 20-30 dag dowolnej wędliny,
• zioła prowansalskie (oregano, bazylia)
• sól, olej/oliwa.
1. Gotujemy makaron al dente. Do wody dodajemy łyżeczkę soli i trochę oleju/oliwy, żeby makaron nie skleił się podczas gotowania.
2. W czasie gdy makaron się gotuje, mieszamy zioła z koncentratem. Można dodać trochę soli, ale ja nie dodaję.
4. Do naczynia żaroodpornego kładziemy: makaron, szynkę, ser, makaron, szynkę, ser. Dodatkowo można wierzch posypać ziołami.
6. Gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz!