Ciastka z masła orzechowego (bez pieczenia!)

Miałam problem jak nazwać te cudeńka. W oryginale są to bars, czyli kostki, ja jednak zrobiłam je w formie mini ciastek/pralinek. Nie są to stricte ciastka, ale nic lepszego nie udało mi się wymyślić :). Nazywać można je różnie, ale zawsze smakują tak samo nieziemsko. Trochę jak snickers, ale jednak maja swój własny charakter. Są równocześnie słodkie, orzechowe, ale lekko słone. Nie da się tego opisać, trzeba spróbować. Wystarczy 5 składników i 10 minut czasu. A że przepis nie wymaga właściwie żadnych umiejętności kulinarnych, ani nawet piekarnika, to musicie go wypróbować!
Przepis stąd, lekko przeze mnie zmodyfikowany.

Składniki:

• 1/3 szklanki roztopionego masła (ok. 90-100 g),
• szklanka pokruszonych krakersów (solonych),
• szklanka (120 g) cukru pudru,
• 3 + 1 bardzo czubate łyżki masła orzechowego (to naprawdę megałyżki - 1 łyżka to ok. 50 g masła),
• 2 tabliczki czekolady (1 gorzka, 1 mleczna/orzechowa),

Kroki:

1. Silikonowe papilotki rozkładamy na desce lub tacy.
2. W misce mieszamy roztopione masło, krakersy, cukier puder oraz 3 megałyżki masła orzechowego.
3. Mieszamy aż składniki się połączą w niejednolitą masę.

4. Ciasto przekładamy do foremek, zostawiając trochę miejsca na górze.
5. Do miski, którą można podgrzewać w mikrofalówce wkładamy czekolady (najlepiej podzielone na kostki), oraz dodajemy megałyżkę masła orzechowego. (Jeżeli nie macie mikrofalówki, można czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej).
6. Mikrofalujemy (nie wiem czy jest takie słowo :)) w cyklach po około pół minuty, za każdym razem mieszając. Powtarzamy dopóki czekolada z masłem nie będzie płynna.
7. Polewamy ciastka i czekamy aż wszystko lekko przestygnie. Wierzch można ozdobić kawałkiem krakersa.

8. Wkładamy do lodówki aż stwardnieją, na co najmniej 3 godziny.
9. Gotowe!

Uwagi:

• Przechowujemy w lodówce, do około 5-7 dni od przygotowania.
• Podajemy schłodzone, ale przed podaniem można wyciągnąć z lodówki na około 10 minut.
• Jeżeli nie macie silikonowych papilotek do mufinek lub foremek do lodu, wystarczy wyłożyć folią aluminiową płaskie naczynie, które może być przechowywane w lodówce. Później wystarczy pokroić na mniejsze kawałki.
• Ciastka można mrozić i przechowywać w zamrażarce przez 2 miesiące. Aby je odmrozić wystarczy zostawić je na noc w lodówce.


Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz!

Popularne posty z tego bloga

6 etykiet na letnie przetwory